De geschiedenis van badkleding

De geschiedenis van badkleding

De geschiedenis van badkleding begint in de 13e eeuw. Toen zijn eerst vrouwen begonnen met het dragen van kleding tijdens zwemmen of baden. In vroegere tijden, bijvoorbeeld in de tijd van het Romeinse Rijk werd badkleding niet gebruikt. Tijdens het zwemmen maar ook in de openbare badhuizen ging men naakt. De eerste badkleding waren hemden. Doordat men nog niet de beschikking had over moderne stoffen was zwemmen een hele uitdaging! Veelal werden stoffen als wol gebruikt. Het gevolg is zware badkleding die zich vol zuigt met water. Het dragen van deze hemden werd voornamelijk door vrouwen gedaan. Erg oneerlijk maar mannen bleven vaak naakt baden in de badhuizen. Van heren badkleding was op dat moment dus geen sprake.

De eerste zwempakken voor heren kwamen later rond de 20e eeuw in de mode. Heren droegen in die tijd alles verhullende zwemkleding met lange pijpjes en mouwtjes. Niet erg comfortabel maar het bereikte zijn doel perfect. Omdat de diversiteit nog niet op het huidige niveau kon je je niet onderscheiden. Eenheidsworst dus in de badkleding geschiedenis! Vrouwen zijn vanaf eind 19e eeuw badkleding gaan dragen die het lichaam volledig bekleedde. Bedekt van pols en hals tot de enkels, door een hemd/broek combinatie die gezien kan worden als een soort kostuum.

Wil je weten wat badkleding is? Bekijk dan eens onze Wat is badkleding pagina.

badkleding kopen

De moderne tijd in badkleding

In de opvolgende jaren is het gelukkig een stuk beter gesteld met de variatie van stoffen en kleuren van badmode. Maar niet zonder slag of stoot. Begin 20e eeuw werden er zelf vrouwen opgepakt en vervolgd die te naakt in het openbaar zonnebaden of zwommen. De ontwikkeling van badkleding ging vooruit en ook de acceptatie van andere modellen en pasvormen. Zo kwam in 1946 de eerste bikini op de markt ontworpen door Louis Réard. Het zou circa 10 jaar duren voordat de bikini breed geaccepteerd zou worden. Een ander badkleding icoon is de monokini, ontworpen in 1964 door Rudi Gernreich, De monokini is de eerste topless badmode op de markt en was zijn tijd ver vooruit. Niet alleen pasvorm maar ook materiaal innovatie maakte van de bikini en monokini zeer belangrijke badkleding iconen.

badkleding van vroeger

De nineties

In de recente geschiedenis van de badmode is de uitvinding van lycra een belangrijke. Door dit nieuwe materiaal, wat nog het meest lijkt op kunstmatig rubber, werd zwemkleding erg elastisch en licht van gewicht. Tevens neemt het niet veel water op waardoor het licht blijft en snel droogt. Hier vind je alles over lycra. In de badmode anno nu is de tankini een gewild model. Rond 1990 kwam deze op de markt naar ontwerp van Anne Cole en werd een regelrechte hit. Dit kwam doordat de tankini een bikini en badpak combineert. Anderzijds in de negentiger jaren kwamen strak gevormde uniseks badpakken in opmars die het sportieve lichaam van de vrouw benadrukte. Modellen die vandaag de dag terug te vinden zijn in ons assortiment. Bekende merken als Speedo, Adidas en Nike zijn de grote aanbieders van sportieve badmode.

Ná het millennium

Tegenwoordig is de keuze op badkleding gebied reuze. We zien een grote verscheidenheid aan modellen, kleuren, pasvorm, trends en kwaliteiten. Een trendy variant op de bikini is de bandeau bikini, ook wel bandeaukini genoemd. Deze strapless top wordt gedragen met een bikinislip. Dé manier om mooi bruin te worden op de schouders zonder witte strepen. Een ander hedendaagse variant van badkleding is de tankini. Een fusie tussen het badpak en de bikini. Zie het als een laag uitgesneden badpak die ook de heupen laat zien. Helemaal van deze tijd! Bij badkleding.com hebben we een grote diversiteit aan bandeau of tankini merken, kwaliteiten en kleuren.

Badmode laat zich niet vangen in een aantal categorieën. De diversiteit voor badkleding kopen is hiervoor te groot. Wie kent ze niet? De strapless bikini’s of klassieke Speedo? Verwonder jezelf op badkleding.com met een totaal aanbod van Badkleding categorieën en soorten van meer dan 50! Ons complete assortiment vertegenwoordigt vrijwel alle soorten badkleding die er bestaan. Pak een drankje, ga lekker onderuitgezakt zitten en ga op zoek naar jouw badkleding.

Badkleding vragen, informatie en tips

Ben je helemaal wild van badkleding? Bekijk dan voor ultieme tips onze badkleding kennisbank. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt om jouw badpak, zwemshort of bikini in top conditie te houden.