Hoe bepaal je cupmaat?

Hoe bepaal je cupmaat?

Het bepalen van je cupmaat doe je door de onderwijdte van de bovenwijdte af te trekken. Hierdoor bestel je altijd de juiste badkleding top. Meet de bovenwijdte met een meetlint over het volste gedeelte van de borst heen. Doe dit voor een spiegel met een goed zittende bh aan. Meet nu de onderwijdte. Deze twee getallen trek je van elkaar af. De cupmaat, ook wel borstomvang genoemd, wordt bepaald in letters. In onderstaande tabel kun je zien welke cupmaat hoort bij de door jouw gemeten waarde. Hoe bepaal je cupmaat? Is hiermee opgelost!

Door jouw maat precies op te meten slaag je zeker met je aankoop. Ookal zijn confectie maten Europees gekaderd; De maatvoering van fabrikanten kunnen verschillen. Daarom is het altijd verstandig je bovenwijdte en onderwijdte op te meten. Met behulp van deze twee gemeten waarden in centimeters bestel je altijd de perfect passende badkleding.

cupmaat berekenen

Benodigde tijd: 2 minuten.

4 stappenplan om jouw cupmaat te berekenen

 1. Meet de bovenwijdte van je torso (zie plaatje rechts bovenaan op deze pagina).

  Dit mag best een beetje losjes

 2. Meet je onderwijdte.

  Trek het meetlint strak.

 3. Trek de het getal van de onderwijdte af van de bovenwijdte

  Bereken jouw cupmaat

 4. Bekijk in onderstaande tabel welke cupmaat (cup letter) je hebt!

  Kom je er niet uit? Kijk dan hier beneden voor een uitgebreide uitleg.

 

10-12cm Cup AA
12-14cm Cup A
14-16cm Cup B
16-18cm Cup C
18-20cm Cup D
20-22cm Cup E
22-24cm Cup F
24-26cm Cup G
26-28cm Cup H

 

Uitgebreid stappenplan om de cupmaat te bepalen

 1. Trek een fijn zittende bh aan
 2. Ga voor een spiegel staan
 3. Neem een meetlint en meet je bovenwijdte op de manier zoals je kunt zien op het plaatje rechts bovenaan deze pagina.
 4. Trek het meetlint niet strak. (het mag losjes)
 5. Meet nu je onderwijdte, hier mag je het meetlint wel iets traktrekken
 6. Trek de twee gemeten waarden van elkaar af.
 7. Kijk in bovenstaande tabel welke cupmaat hoort bij jouw gemeten/berekende waarde.
 8. Shop nieuwe badkleding!

Helaas is niet elke fabrikant of badkleding winkel erg consequent met de maatvoering. Kijk dan ook altijd op de website van de winkel welke maat je het beste kunt kiezen. Door zelf de onder- en bovenwijdte te meten weet je zeker dat je de goede badkleding besteld. Bovenstaande tabelmaten zijn indicaties. Van enkele merken weten we dat ze klein vallen. Sapph, Bonprix en Lisca zijn hier een voorbeeld van. Twijfel je over de maat? Kies dan een maatje groter.

 

Waarom zit mijn bh niet lekker?

Hoe bepaal ik mijn cupmaat? is een ding maar het moet natuurlijk ook lekker zitten. Zit de bh toch nog niet helemaal zoals je zou willen? Dan is een andere maat misschien toch beter voor jou.

  • Kruipt je bh omhoog? Waarschijnlijk heb je een te grote bh-omvang gekozen.  We adviseren een kleinere maat te proberen.
  • Komen je borsten iets boven de bh uit? Vaak gebeurt dit bij een te kleine bh cupmaat. We adviseren een grotere cupmaat te proberen.
  • Knelt de bh rond de oksel af? Of gaat deze lastig dicht? Helaas heb je een bh om met een te kleine omvang. We adviseren een grotere omvangsmaat te proberen.
  • Knellen de bh-schouderbandjes? De kans is groot dat de bh een te grote omvang heeft. De meeste steun van een bh hoort uit de omvang te komen. Niet vanuit de schouderbanden. In dit geval adviseren we een kleinere maat bh.

Waarom wil je de juiste cupmaat?

Een perfect passend bovenstuk zit fantastisch en zorgt daarnaast voor meer voordelen:

  • Een schitterend decolleté.
  • Een gezondere lichaamshouding.
  • Lagere belasting van schouders en rug.
  • Maximaal comfort en ondersteuning;
  • Geen last van striemen door knellingen.

Heb je vragen over badkleding? Hoe bepaal je badkledingmaat? Bezoek dan onze kennisbank! Hier vind je alle vragen over jouw badkleding. Zit jouw vraag er niet tussen? Neem dan snel contact op! Dan breiden we onze kennisbank uit met jou badkleding vragen en antwoorden. Zo help je niet alleen jezelf, maar ook andere bezoekers van badkleding.com.

 

cupmaat berekenen

Badkleding voor de familie

Voor alle badkleding vragen kun je naar onze kennisbank gaan. Hier tref je genoeg informatie om het even uit te zingen 🙂 Op zoek naar badkleding voor alle familieleden? Heren badkleding, dames badkleding, meisjes badkleding en jongens badkleding kun je simpel op elkaar afstemmen in onze badkleding kleuren webpagina. Hier tref je badkleding gegroepeerd op kleur. Hoe vet is dat!