Wat is Lycra?

Wat is lycra?

Lyra is een veel gebruikte badkledingstof die bekend staat om haar grote elastische eigenschap. Dit synthetische rubber is een technisch hoogstandje. En ontdekt door slimme koppen in een laboratorium. Voorheen werden rekbare stoffen geproduceerd uit natuurlijk rubber. Tegenwoordig is dat niet meer nodig. Mede door recente technologische vooruitgang biedt lycra een erg goed alternatief. Kortom goed nieuws voor de rubberboom!

Lycra bestaat bestaat uit polyurethaan. Een stof die tot 6x kan oprekken voordat deze breekt. Daarnaast is ze goedkoop te produceren en in verschillende diktes verkrijgbaar. Doordat ze transparant is moet het worden verwerkt met andere draden (verweving) om het in Badkleding te kunnen gebruiken. Daarnaast voelt Lycra erg stroef aan. Tenzij je dit prettig vindt wordt het verweven van stoffen ook gedaan voor het draagcomfort. Tevens heeft het verweven als doel het uiterlijk van de Lycra-draad te veranderen. Zo kun je elke kleur, comfort en eigenschap creëren met maximale rekbaarheid. Lycra en badkleding gaan hand in hand!

badkleding stoffen

Meer badkleding stoffen

Naast het wel besproken Lycra zijn er nog tal van andere stoffen die worden toegepast in badkleding. Enkele voorbeeld hiervan zijn Elastaan, Polyester, Spandex en Katoen. Zelf zijn we helemaal wild van stretch katoen. Een prachtige combinatie van twee draden in een product. Met de productie van stretch katoen draait men gewoon katoen om een draad lycra of elastaan heen. Van deze draad wordt vervolgens stof geweven. Het beste van twee werelden in afwerking, comfort en uitstraling. Maar ook het ‘gewone’ elastaan moet niet worden vergeten. Een stof die de afgelopen tientallen jaren een grote ontwikkeling heeft doorgemaakt. Waar voorheen elastaan stoffen niet goed tegen UV en chloor bestand waren, is dit tegenwoording geen punt meer! 

Wil je meer informatie over alles wat met badkleding te maken heeft? Raadpleeg snel onze kennisbank. Hoe wordt badkleding gemaakt? Ook zo’n boeiend onderwerp!